Mednarodno sodelovanje

MEDNARODNO SODELOVANJE IN IB TRAVEL

MEDNARODNO SODELOVANJE NA II. GIMNAZIJI MARIBOR

Spoznavanje drugačnih kultur, navad in jezikov veliko pripomore k razumevanju današnjega sveta in odnosov.  Za uresničevanje naštetih ciljev je II. gimnazija Maribor razvila široko mrežo sodelovanja v obliki  izmenjav  s šolami iz naslednjih držav:

  • Avstrijamednarodno sodelovanje
  • Nemčija
  • Italija
  • Srbija
  • Izrael
  • Kitajska in
  • Indija.

 


Posebno obliko mednarodnega sodelovanja predstavlja tradicionalni Spring Festival – Festival pomladi, ki poteka vsako leto aprila. Na festivalu sodelujejo dijaki iz več kot desetih držav. Udeleženci festivala prebivajo pri naših dijakih.  Dva dni ustvarjajo v različnih delavnicah, kot so plesna delavnica, likovna delavnica, debata, fotografija itd. Svoje delo predstavijo na zaključni skupni prireditvi. Ogledajo si Maribor, zadnji dan pa odidejo na izlet po Sloveniji.

IB TRAVEL

IB TRAVEL bi lahko opisali kot mednarodno sodelovanje, ki dijakom omogoča izkušnjo glede na njihov  interes. Aktivnost je nastala pred petimi leti, vsak dijak pa naj bi se odločil vsaj za eno destinacijo. Najbolj popularen je ‘Model United Nations’ (MUN). Udeležimo se ga v Bratislavi, Budimpešti, Beogradu in Mostarju. Dijake pa vsako leto pritegne tudi sodelovanje z mednarodno šolo v Amsterdamu (ISA), kjer naši dijaki pomagajo organizirati Olimpijado za otroke s posebnimi potrebami. Naša najdaljša izmenjava poteka s šolo Jura Hronca v Bratislavi. Slovaški dijaki obiščejo septembra naš ‘TOK teden’ na Pohorju, naši dijaki pa jim vrnejo obisk v mesecu maju. Ne smemo pozabiti izmenjave »From Russia with love« s šolo iz Perma v Rusiji, s katero sodelujemo že tretje leto v obliki projekta Mednarodnega šolskega radia. Dijaki, ki jih zanima ‘Medijska komunikacija in oglaševanje’, odpotujejo vsako drugo leto za deset dni v čisto pravo sibirsko Rusijo, Rusi pa nam vrnejo obisk na Festivalu pomladi.